Hoe vermaaktje je je in de middeleeuwen? Natuurlijk was er altijd veel werk te doen. Alles kostte meer tijd, omdat machines zo goed als niet bestonden. Maar toch was er ook tijd voor leuke dingen. Kinderen en volwassenen speelden spelletjes. Dobbelstenen maakten men zelf en er bestonden ook al bordspelen. Op donkere winteravonden werden er verhalen aan elkaar verteld.

In de zomer waren er dagen van feest. Een kermis bestond al, maar dan was dat wel een verzameling van mensen, die iets bijzonders konden laten zien. Ook was er straattoneel, dat ontstaan was uit de toneelstukken, die in de kerk te bekijken waren. Toen de kerkleiding dit soort toneelstukken verbood, ging men ermee verder op de marktpleinen. Rondtrekkende acteurs lieten die toneelstukken zien. Waarschijnlijk werden het vaak blijspelen, met een satirische achtergrond. De kerk en de verhalen in de Bijbel werden dan een beetje veranderd, zodat mensen de humor ervan in zagen.
Vermaak
Hieronder plaatjes van de spelletjes en een bordspel en mensen die zich vermaken met het luisteren naar een rondreizende vioolspeler.