Leven in de Middeleeuwen
De koning had zijn land verdeeld in streken. In die streken had de koning een landheer geplaatst. De landheer mocht het land verhuren aan de boeren in ruil voor bescherming. De boeren verbouwden het land en gaven hun landheer een deel van de oogst. Dit stelsel noemen we een leenstelsel. De boeren worden horigen genoemd. De meeste mensen in het Nederland uit de vroege Middeleeuwen leefden op het platteland. Zij waren dus horigen onder een landheer.

Bijna alle mensen waren dus deel van dit leenstelsel. De horigen, de landheren en de koning. Toch waren er mensen die buiten dit hofstelsel leefden. Sommigen waren vrije boeren.
Er waren ook mensen die leefden in kloosters. Zij hoorden bij de kerk. De katholieke kerk speelde een belangrijke rol in dit tijdvak. Er stonden heel veel kloosters in Engeland en Ierland. In Nederland werd het eerste klooster pas na de vroege Middeleeuwen gebouwd. In deze kloosters woonden monniken. Deze mannen wijdden hun hele leven aan de kerk. Dit betekende dat ze ook niet mochten trouwen. De monniken vulden hun dagen met bidden en schrijven. Zij kopieerden bijvoorbeeld Bijbelse teksten. Deze teksten versierden ze met prachtige letters.

Omdat er nog veel meer te vertellen is, klik je hier verder naar:
Er is zoveel te vertellen over het leven in de middeleeuwen. Daarom zie je hier veel plaatjes, die je al veel kunnen vertellen. Wil je meer lezen, klik dan door naar de verschillende onderwerpen.
Drinken

Eten

Gevaar

Kinderen

Kleding

Muziek

Ridders

Straffen

Werken

Wonen in een dorp

Wonen in een stad

Vermaak